Новини

Відбулася зустріч Митрополита Епіфанія та Верховного Архієпископа Святослава

09 Березня 2019

7 березня 2019 р. відповідно до попередньої домовленості, про яку повідомлялося раніше, відбулася зустріч Предстоятеля Помісної Української Православної Церкви Блаженнійшого Митрополита Епіфанія та Глави і Отця Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійшого Верховного Архієпископа Святослава.

Під час зустрічі сторони особисто обмінялися міркуваннями щодо низки питань, які стосуються двох Церков і впливають на їхні взаємовідносини. Раніше з цього приводу відбулося листування, зокрема на адресу Блаженнійшого Верховного Архієпископа Святослава було надіслано листи від Предстоятеля Помісної УПЦ (19 лютого) та від Священного Синоду (4 березня).

Очільники Українських Церков підтвердили необхідність для обох сторін мати порозуміння і співпрацю, адже це слугує суспільному порозумінню та єдності українського народу.

«Завдяки зусиллям наших попередників було багато зроблено для того, щоби загоїти рани минулого» – вважає Блаженнійший Владика. Він зазначив, що від самого початку свого служіння Предстоятеля неодноразово підкреслював необхідність діалогу двох Церков, продовження тієї співпраці, яка вже існує.

Позиція Помісної УПЦ полягає в тому, що слід надалі підтримувати та розвивати добрі відносини з Українською Греко-Католицькою Церквою та з Католицькою Церквою в цілому, бажаючи співпрацювати у різних сферах, де це є можливим, одночасно дотримуючись православного віровчення та у згоді з іншими Помісними Православними Церквами.

І у віровчительнних, і в історичних питаннях кожна зі сторін має власний погляд, у одних близький, в інших – протилежний. Помилкою було би як переоцінювати такі розбіжності, так і недооцінювати їх. Саме тому потрібен подальший діалог – очевидно тривалий, часом складний та болючий. «Ми відкриті до такого діалогу, бажаємо, щоби він відбувався конструктивно та плідно, з урахуванням усіх внутрішніх та зовнішніх викликів для його учасників» – засвідчив позицію Помісної УПЦ Блаженнійший Митрополит Епіфаній.

Очільники Церков взяли до відома повідомлення від Міністерства культури України, що з 18 березня цього року Собор Святої Софії у Києві буде закритий на тривалу реставрацію.

 

Прес-служба Київської Митрополії

Української Православної Церкви (ПЦУ)