Новини

Блаженніший Митрополит Епіфаній звершив Літургію у Спасо-Преображенському соборі м. Вінниці

13 Січня 2019

13 січня 2019 р. у Неділю після Різдва Христового Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив Божественну Літургію у Спасо-Преображенському соборі міста Вінниці.

За богослужінням Предстоятелю Української Православної Церкви співслужив митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Вінницький і Брацлавський Роман, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Вінницький і Брацлавський Михаїл, а також численне духовенство.

Також на урочистому богослужінні були присутні Президент України Петро Порошенко та Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та інші представники державної та місцевої влади.

Як беззаперечне свідчення про надання Автокефалії Православній Церкві України під час богослужіння у соборі перебував Патріарший та Синодальний Томос.

Безліч людей, які не змогли потрапити у собор, мали змогу спостерігати за богослужінням на екрані, який був розташований на площі біля храму.

Після Божественної Літургії був звершений Подячний молебень, який завершився Многоліттям.

На завершення Блаженніший митрополит Епіфаній звернувся до мирян із вітальним словом. Привітавши усіх із Різдвяним торжеством та наданням Автокефалії Українській Церкві, Предстоятель висловив подяку Його Всесвятості Вселенському Патріарху Варфоломію, усім ієрархам, які трудились заради єднання українських Церков, а також Президенту України за його натхнення та сприяння у процесі об’єднання Православ’я та отриманні омріяного століттями Томосу. Також Його Блаженство вкотре заявив, що двері Православної Церкви України відкриті для всіх і закликав кожного свідомого українця до єднання навколо Київського Престолу.

У свою чергу митрополит Вінницький і Барський Симеон подякував Предстоятелю за візит та подарував Блаженнішому владиці Епіфанію Барську ікону Божої Матері. Така ж ікона була подарована і Главі держави.

Святкові урочистості продовжились на площі біля собору, де зібралось безліч народу. Звертаючись до вінничан, Митрополит Епіфаній привітав усіх із Різдвом Христовим та з утворенням єдиної помісної Української Православної Церкви. Його Блаженство закликаючи усіх до співпраці у розбудові та утвердження українського Православ’я. З вітальним словом до багатотисячного люду також звернувся Президент України, Прем’єр-міністр України та митрополит Вінницький і Барський Симеон.

Урочистості завершились радісним співом колядок.

[Best_Wordpress_Gallery id=”31″ gal_title=”13.01.2019″]

 

фото – Андрій Сидор