Новини

Недільне богослужіння Предстоятеля у Спасо-Преображенському соборі м. Києва

11 Лютого 2019

10 лютого 2019 р., у неділю 37-му після П’ятидесятниці, про Закхея, на запрошення митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив Божественну Літургію в Спасо-Преображенському соборі м. Києва.

Напередодні, ввечері, Митрополит Епіфаній звершив Всенічне бдіння у Свято-Георгіївському соборі Видубицького монастиря. Його Блаженству співслужила братія монастиря у священному сані.

[Best_Wordpress_Gallery id=”101″ gal_title=”10.02.2019″]

На Літургії його Блаженству співслужили: митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Шепетівський Адріан, а також Екзарх Вселенського Патріарха архімандрит Михаїл, клірики собору і гості в священному сані.

За літургією молилися голова Парафіяльної ради собору Ігор Лисов, міністр молоді та спорту Ігор Жданов, народні депутати та інші поважні гості і численна сила вірян. За богослужінням співав Митрополичий хор під управлінням Олександра Тарасенка.

Проповідь після Апостолу цього дня виголосив протодиякон Іван Гичун. На тему Євангельського читання про Закхея проповідував Блаженніший Митрополит Епіфаній.

У вітальному слові владика Олександр звернув увагу на те, що Спасо-Преображенська громада завжди молилася, молиться і буде молитися про мир у нашій державі і Церкві і давно стала на шлях, який привів усіх нас разом до канонічної автокефалії. Митрополит Олександр подарував Блаженнішому Епіфанію мощовик з часточками святих мощів шанованих святих, а голова Парафіяльної ради Ігор Лисов – пам’ятну панагію. Ігор Володимирович висловив переконання, що той шлях, яким ми йдемо, об’єднає людей і священнослужителів. У тій ситуації, в якій ми знаходимося, ми зобов’язані казати правду, а для цього бути разом зі своїм народом, – наголосив ктитор.

У своєму вітальному слові Блаженніший Митрополит Епіфаній назвав парафію Спасо-Преображенського собору зразковою та прикладом для інших громад. Його Блаженство також сказав, що сьогодні ми молилися про те, щоб мир запанував у нашій державі, а найперше – у нашій душі. А це можливо тільки тоді, коли ми будемо з Богом. Також Блаженніший Епіфаній висловив щиру подяку настоятелю, Голові Парафіяльної ради та усій громаді Спасо-Преображенського собору.

[Best_Wordpress_Gallery id=”102″ gal_title=”10.02.20192″]

Після літургії усі разом помолилися за упокій душі Блаженнішого Владики Володимира перед пам’ятником на його честь. Цього дня Митрополит Епіфаній звершував богослужіння у панагіях блаженноспочилого Митрополита Володимира, які напередодні богослужіння подарував Його Блаженству митрополит Олександр.

Почесні гості оглянули Богоявленський і Успенський приділи собору, крипту на честь Воскресіння Христового і музей пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира.

[Best_Wordpress_Gallery id=”103″ gal_title=”10.02.20193″]

Після цього ктитор парафії Ігор Лисов показав гостям гордість житлового масиву Ліко-Град: технологічний ліцей і “Ліко-школу”, дитячий навчальний заклад “Ліко-світ” у житловому кварталі Венеція, спортивний комплекс та базу тренування Олімпійської збірної України зі стрибків у воду.

[Best_Wordpress_Gallery id=”104″ gal_title=”10.02.20194″]

 

фото – Андрій Сидор

Прес-служба Київської митрополії

Української Православної Церкви (ПЦУ)