Новини

Митрополит Епіфаній звершив Божественну Літургію у трапезному храмі Софії Київської

05 Березня 2019

5 березня Православна Церква згадує пам’ять Святого благовірного князя Ярослава Мудрого.

Цього дня, 5 березня 2019 р., Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив Божественну Літургію у трапезному храмі Софії Київської (Мала, Тепла Софія).

Блаженнійшому владиці співслужили: митрополит Вінницький і Барський Симеон, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Вишгородський Агапіт, настоятель Малої (Теплої) Софії прот. Петро Ландвитович, намісник Свято-Феодосійського монастиря архімандрит Макарій (Папіш), настоятель столичного храму ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» прот. Валерій Семанцо, настоятель столичного храму свт. Миколая Притиски прот. Олег Маланяк, благочинний Деснянського району прот. Павло Основенко, благочинний Броварського району прот. Михаїл Лесюк, настоятель Свято-Покровського храму в столичному воєнному госпіталі прот. Олег Скнарь, благочинний Вишнівського благочиння прот. Михаїл Ткач, прот. Віталій Даньчак, клірик столичного Спасо-Преображенського собору прот. Андрій Дудченко, клірик трапезного храму св. ап. і єв. Іоана Богослова прот. Петро Бойко, свящ. Михаїл Дрофяк, клірики трапезного храму Софії Київської прот. Георгій Коваленко, свящ. Іван Сидор і свящ. Михаїл Альмес.

На запричасному зі словами проповіді до усіх присутніх в храмі звернувся архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Протягом богослужіння серед звичайних молитов, передбачених уставом, підносилися особливі прохання про мир в нашій державі, про Божу допомогу воїнам, які обороняють рідний край.

Варто також зазначити, що під час Літургії у Малій Софії звучали твори українського композитора – священика Кирила Стеценка, які звучали у великому соборі Святої Софії до закриття храму у кінці 20-х рр. минулого століття

Завершилося богослужіння молебнем до святого благовірного князя Ярослава Мудрого в честь якого освячена Мала (Тепла) Софія.

На завершення зі словами проповіді і вітань звернувся Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Прот. Петро Ландвитович подякував Його Блаженству за архіпастирський візит і в знак вдячності передав владиці святу просфору і букет квітів.

Усі присутні в храмі разом проспівали козацьке многоліття та духовний гімн «Боже Великий, Єдиний».

Виходячи з храму Предстоятель благословляв богомольців.

Нагадаємо, що 21 лютого 2016 р. відбулося освячення престолу і храму Малої Софії – колишнього трапезного храму Софійського митрополичого монастиря. Престол був освячений на честь благовірного князя Ярослава Мудрого – будівничого Святої Софії, одного з найбільш видатних правителів Київської держави. Від того часу в Малій Софії щодня вранці та ввечері звершуються богослужіння. День пам’яті святого князя Ярослава Мудрого Православна Церква відзначає 5 березня.

[Best_Wordpress_Gallery id=”155″ gal_title=”05.03.2019″]

фото – Андрій Сидор

Прес-служба Київської Митрополії

Української Православної Церкви (ПЦУ)