Новини

Митрополит Епіфаній взяв участь у ювілейній Академії з нагоди 90-ліття Патріарха Філарета

25 Січня 2019

23 січня 2019 року в Національному палаці мистецтв “Україна” відбулася урочиста Академія з нагоди ювілею – 90-ліття від дня народження Святійшого Патріарха Філарета.

Зал Палацу “Україна”, що вміщає близько чотири тисячі глядачів, був заповнений – привітати Патріарха Філарета з ювілеєм прибули Блаженніший митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, дружина Президента України пані Марина Порошенко, єпископат Єдиної Помісної Української Православної Церкви, численне духовенство та миряни, члени Уряду, народні депутати, очільники та представники Церков і релігійних організацій, голови обласних, районних та міських державних адміністрацій, представники наукової та творчої інтелігенції, воїни Збройних Сил і Національної гвардії, політичні та громадські діячі з усієї України.

Урочисте дійство розпочалося зі співу молитви “З нами Бог” у виконанні зведеного хору капели “Думка”, хору ім. Г.Верьовки та ансамблю Збройних Сил України. Вів святкову програму народний артист України Петро Мага.

На сцені Палацу “Україна” Святійшого Патріарха Філарета у своєму відеозверненні з ювілеєм привітав Президент України Петро Порошенко, який у цей час перебував із важливим візитом за межами України. Президент високо оцінив архіпастирське служіння Патріарха, висловив глибоку вдячність йому за молитви, жертовне служіння Богу і українському народу.

Від усієї повноти Єдиної Помісної Української Православної Церкви Святійшого Патріарха Філарета привітав Предстоятель Блаженніший митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Зі словами вітання до Патріарха Філарета звернувся Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Голова Українського Парламенту підкреслив, що під орудою Святійшого владики у Незалежній Україні була відроджена справжня Українська Православна Церква, відбудовані і збудовані тисячі храмів. І у цих храмах тепер щоденно лунає молитва українською мовою – за наш народ, за Україну, за українське військо!

Патріарха Філарета із ювілеєм привітав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Глава Уряду наголосив, що тільки зараз ми розуміємо, що мали боротися за успіх своєї країни з першого дня здобуття незалежності – так, як це робив Святійший Патріарх Філарет.

Від імені Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій Святійшого Патріарха Фіарета привітав Глава і Отець Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Вітальні слова на адресу Його Святості на сцені Палацу також виголосили Президенти України Леонід Кравчук та Віктор Ющенко.

Патріарха Філарета з ювілеєм привітали лідери кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров, які нагородили Патріарха вищою відзнакою Меджлісу – Золотим Орденом – за укріплення незалежності України, рішучу позицію у питанні деокупації Криму і підтримку кримськотатарського народу.

Численні гості мали можливість особисто привітати Патріарха з ювілеєм та висловити йому свої найщиріші побажання.

Після вітань Патріарх Філарет звернувся до присутніх з годинною промовою, яка неодноразово переривалася аплодисментами. У своєму слові він окреслив історичні обставини життя Церкви від 1930х років і дотепер, акцентував увагу на значенні автокефалії та єдності для Української Церкви.

[Best_Wordpress_Gallery id=”57″ gal_title=”23.01.2019″]

 

фото – свящ. Іван Сидор, Андрій Сидор