Новини

Літургія на Вербну неділю стала першим богослужінням Предстоятеля з сурдоперекладом

21 Квітня 2019

У Свято-Михайлівському Золотоверхому Соборі, у Вербну неділю, 21 квітня Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив Божественну літургію, яка стала першим в історії урочистим Богослужінням Предстоятеля Української Православної Церкви з сурдоперекладом.

Його Блаженству співслужили намісник Золотоверхої обителі архієпископ Вишгородський Агапіт та всечесна братія монастиря.

За богослужінням молились Президент України Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко та дітьми.

Предстоятель на малому вході підніс до сану ігумена ієромонаха Єфрема (Хом’яка) та ієромонаха Арсенія (Стебиволка).

Під час недільного богослужіння Митрополит Епіфаній рукоположив у ієрейський сан студента КПБА диякона Володимира Марченка.

У своєму слові до мирян Митрополит наголосив, цього дня, у свято Входу Господнього в Єрусалим, ми маємо, перш за все, показати свою віру в те, що будемо святкувати Воскресіння Христове. Також сьогодні всім нам варто задуматися над тим, як приєднатися до слави Спасителя.

«Якщо ми хочемо приєднатися до слави Христової, то маємо приєднатися до його самозречення. Самозречення для людини означає відмовитися від слави, зректися свого самолюбства, перемогти у собі гордість і переродитися для добра. Це означає, не шукати в житті веселощів і речей для власного задоволення, а шукати того, що угодно Богові та корисне для спасіння душі», – зазначив Блаженнійший.

«Великий Піст, як і все наше життя – це шлях до Бога. І не потрібно забувати, що сам Бог завжди йде на зустріч людині. Бог сам став людиною, щоб прийти до нас і сьогодні. Він йде назустріч нам і входить у священне місто нашої з вами душі. Тому живімо так, щоб ця зустріч була достойною», – наголосив Предстоятель.

 

Довідка

Сурдопереклад Божественної літургії та слова Блаженнійшого до вірян забезпечила перекладач мови жестів Наталія Дмитрук з культурного центру УТОГ (Українського товариства глухих).

Українська Православна Церква налагодила плідну співпрацю з Українським товариством глухих. Результатом такої взаємодії стало те, що вже майже півтора року у київському Свято-Миколаївському храмі на Татарці щонеділі та на великі свята звершуються богослужіння з сурдоперекладом.

Перше таке богослужіння відбулося на Різдво у 2018-му році. Також нечуючі люди мають змогу сповідатися та причаститися,  адже священики храму володіють мовою жестів.

Свято-Михайлівський Золотоверхий Собор стане другим храмом у Києві,  де, починаючи з 21 квітня 2019 року щонеділі будуть відбуватися богослужіння з сурдоперекладом.

20 квітня 2019 року, напередодні Вербної неділі, свята Входу Господнього в Єрусалим, Блаженнійший Митрополит Епіфаній звершив Всенічне бдіння у Свято-Михайлівському Золотоверхому Соборі.

[Best_Wordpress_Gallery id=”348″ gal_title=”20.04.20193″]

[Best_Wordpress_Gallery id=”347″ gal_title=”20.04.20192″]

фото – Андрій Сидор

Прес-служба Київської митрополії

Української Православної Церкви (ПЦУ)